Poznejte včas život ve spárech partnera manipulátora

18.03.2023 | Vztahy

Ač první dojem napovídá, že sociopat je někdo, kdo je jistě pod drobnohledem lékařů a běžně se s ním nesetkáte, opak je pravdou. Jsou to obyčejní lidé. Žijí vedle nás, s námi, jsou to naši sousedé či kolegové a věřte, že na první pohled sociopata určitě nepoznáte. Bývají totiž často nesmírně okouzlující a charismatičtí.

Sociopatie je porucha osobnosti, pramenící více či méně ze špatných vztahů a neschopnosti přizpůsobení se okolí. Lidé s touto poruchou nemají dostatek ohleduplnosti vůči druhým, necítí stud ani výčitky svědomí a neustále s lidmi okolo sebe manipulují. V těch opravdu nejhorších případech, může být osoba trpící sociopatií nebezpečná. Ale ve většině případů se s nimi pouze nedá vyjít.

Jak poznat, zda máte co dočinění s manipulátorem?

Jak bylo řečeno, v prvních okamžicích to nepoznáte. Manipulátor působí velmi šarmantně a většinou se jedná o velice zajímavé lidi. Dokážou být nezvykle nápomocní, pro druhé by se rozkrájeli, tím si nenápadně vytvářejí vaši oddanost a závislost. Pak ale nastane zlom a z okouzlujícího člověka je rázem odměřená a chladná osoba.

Pokud začnete naléhat, abyste zjistili, co zapříčinilo změnu stavu, otočí situaci proti vám – „Nic mi není, rozčiluješ mě ty, protože se mě stále ptáš, co mi je“. Postupem času vás začne nenápadně izolovat a hrát si s vašimi city: „Myslel jsem, že budeme večer spolu, ale když raději trávíš čas s kamarádkou, než se mnou…“. Takové situace pak výrazně gradují. Sociopat začne svoji oběť dirigovat, jak je to jen možné a ztratí veškerý respekt. Má ji v hrsti.

Příznaky, které mohou pomoci odhalit sociopata

  • Nedostatek studu. Sociopat dokáže říkat a dělat opravdu zlé věci, aniž by měl později výčitky svědomí. Všechno špatné neváhá otočit proti vám, i když máte o jeho vině přímé důkazy.
  • Stálé lži. Něco vám slíbí a nikdy to nesplní. Při výhrůžkách rozchodem vás uprosí, že se sebou něco udělá, ale nikdy se o to ani nepokusí. Lže o čemkoli, z čeho má prospěch nebo mu situaci usnadní.
  • Minimální emoce. Vy panikaříte, máte strach, cítíte úzkost, pláčete na pohřbu, smějete se na svatbě a manipulátor stojí vedle vás a nehne brvou. Velmi typické. Ale pozor! Sociopati se umějí bavit, smát i plakat, ale pouze tehdy, pokud je to pro něj přínosné. Emoce vyvolané vnějším vlivem najevo nedává.
  • Násilné chování. Nakopne psa, kočku nebo třeba rovnou praští vás? Bohužel i tohle je charakteristické pro lidi trpící sociopatií. Rádi ubližují a mnohdy nejen psychicky, ale i fyzicky. Uspokojuje je pocit nadvlády.
  • Jsou egocentričtí a narcističtí. Nereagují na kritiku ostatních a mají o sobě velmi vysoké mínění. V jejich očích jsou lepší, než kdokoli jiný, nikdo nezvládne to, co oni, a pokud ano, minimálně ne tak dobře. Neposlechne ani vaše rady, nezajímá ho, co se mu druhý snaží říct.
  • Nemívá mnoho přátel. Buď je jich málo a jsou to spíše známí nebo nemá žádné. Je to známka toho, že s ním není něco v pořádku a měli byste se mít na pozoru.
  • Izoluje vás. Pomocí nenápadných intrik se snaží vás dostat do svých spárů. Donutí vás, abyste ho začali litovat kdykoli, kdy budete chtít trávit čas s někým jiným a nakonec se věnovali pouze jim. Vyvolá ve vás pocit viny za to, že ho chcete na pár hodin opustit.
  • Dětinskost. Manipulátoři se neradi dělí, jsou extrémně sobečtí. Neradi na sebe berou velkou zodpovědnost a chtějí vás mít neustále nablízku.
  • Svaluje vinu na vás. Přivádí vás k šílenství, když dělá něco, co nesnesete, ale když mu to vyčtete, svalí vinu na vás a tvrdí, že jste blázen a ještě se vám vysmívá do obličeje. Typický postup konfliktu s manipulátorem. Nikdy za nic nemůže. To všechno jen vy!

Jak řešit situaci?

Nesnažte se se sociopatem nikdy hádat nebo dělit o své emoce. Tím akorát přiživujete jeho touhu po ovládnutí vaší osoby. Pokud jste přesvědčení, že máte co dočinění s manipulátorem, držte si odstup a snažte se mu vyhýbat. Pokud se jedná o kolegu nebo kamaráda, bude to jistě složité, ale nemožné to není. Buďte nudní, a pokud to jde, ignorujte ho.

Nebuďte však zlí, chovejte se normálně, jen nebuďte přehnaně otevření a snažte se vyhnout konfrontacím. Pokud je manipulátorem váš partner, bude situace o to složitější. Nejlepší řešení je ale ze vztahu rychle odejít. Sociopat svoji poruchu málokdy vyléčí, neboť si ji nikdy nepřizná.

Zdroj: www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-6494.1992.tb00981.x - celý článek






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat